Veel gestelde vragen - Frequently Asked Questions (FAQ)
  • Slagaderziekten
  • Spataders
  • Longziekten
  • Access
Tab 1
- Aspirine (asaflow® of cardioaspirine®) altijd door te nemen bij elke vasculaire ingreep.
- Andere bloedverdunners eventueel te stoppen in samenspraak met de behandelend arts
- Na elke vasculaire ingreep gaat de patiënt verder met zijn aspirine (asaflow® of cardioaspirine®).
- Na een catheterisatie met of zonder stenting wordt clopidogrel® 75mg geassocieerd, samen met aspirine.
- Heparinespuitjes wordt post-operatief subcutaan toegediend tijdens de opname.
We voorzien sportverbod (fietsen, fitness, tennis, joggen, ..) gedurende veertien dagen. Gewoon wandelen en autorijden mag wel onmiddellijk na de operatie.
Na sluiting van het punctiegat met een slotje wordt een drukverband aangelegd (gedurende 24 uur) en dient u 4 uur bedrust aan te houden.
Als we geen slotje gebruikten zal u langer bedrust dienen te respecteren.
De eerste week wordt autorijden afgeraden.
Na een CVA of beroerte wordt door de neuroloog meestal een rijverbod opgelegd voor zes maanden.
Bij stentplaatsing via de liezen mag u één week niet heffen.
Na een buikinsnede geldt er een hefverbod van zes weken en dient u een buikband te dragen.
Zwelling na een slagaderoperatie kan voorkomen als gevolg van de verbeterde doorstroming. Dit is normaal en wordt behandeld met relatieve rust, hoogstand en overdag medische compressiekousen of windels gedurende ongeveer zes weken.
Dit is normaal en is het gevolg van de huidinsnede. Dit recupereert vaak na een drietal maanden.
Ja, aangezien dit littekenvorming is op het punctiegat. Als er een grote, pijnlijke zwelling ontstaat, raadpleegt u best onmiddellijk uw arts.
Tab 2
Deze kunnen soms, ongeveer bij 1 op 10, terugkomen, maar dan meestal op een andere plaats en afhankelijk van de erfelijke aanleg en risicofactoren bijv een zwangerschap, overgewicht, een staand beroep. Derhalve is het dragen van een steunkous nadien interessant ter preventie van recidieven.
Na een 3-tal weken kunt U normaal terug beginnen te sporten (zwemmen, fietsen, lopen). Natuurlijk is deze termijn relatief en afhankelijk van de uitgebreidheid van de operatie.
In normale gezonde aders stroomt ongeveer 5% vh bloed terug via de oppervlakkige en 95% via de diepe aders. We nemen alleen de zieke oppervlakkige aders weg, die door kleplekkages in de verkeerde richting stromen. De goede diepe aders blijven altijd zitten en krijgen het gemakkelijker, doordat ze minder belast worden door het bloed dat in de verkeerde richting stroomt in de zieke aders. Hierdoor verdwijnen na de operatie de klachten van zwaarte, oedeem en pijn/ontsteking in de onderbenen.
Normaal gesproken krijgt U één spuitje preventief tijdens de dagopname. Patiënten met belangrijke risicofactoren voor thrombose of mensen die al eens een flebitis of thrombose hebben meegemaakt krijgen een 10-tal dagen spuitjes.
Het is mogelijk dat U na enkele dagen wat meer pijn hebt. Dit is een normale reactie van het lichaam. Dit verbetert meestal weer snel met het dragen van de steunkousen en reageert goed op hoogstand vd benen en de inname van Ibuprofen® of Nurofen®.
De kousen dienen te worden gedragen gedurende 1 week dag en nacht.
Afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep, techniek, 1 of 2 benen zal dit 1 á 4 weken bedragen.
Van zodra het getroffen been ontzwollen is met een steunkous en de bloedverdunnning (spuitjes of orale medicatie) goed is ingesteld, kan men terug veilig vliegen. Dit is gewoonlijk na een 4-tal weken.
Tab 3
Na een longoperatie bestaat er een verhoogde kans op een klaplong. De eerste 3 maanden na een longoperatie worden drukverschillen best vermeden. Naast vliegreizen wordt dan ook duiken en het nemen van kabelbanen afgeraden.
Bij een klassieke longoperatie worden spieren en lymfebanen doorgenomen. Dit veroorzaakt een voorbijgaande zwelling boven het litteken. Deze zwelling houdt maximaal drie maanden aan.
Onder elke rib loopt een zenuw. Opensperren van de ribben, inbrengen van een drain of een camera, kneust altijd min of meer deze zenuw. Dit kan gevoelsstoornissen of zelfs pijn veroorzaken. Wanneer de pijn aanhoudt, wordt een behandeling gestart op basis van pijnstillers onder vorm van pillen of via verdovende pleisters. Soms is een verdovende injectie noodzakelijk. De pijnklachten zijn duidelijk verminderd sinds het invoeren van de nieuwe “sleutelgat” operaties.
De belangrijkste voorbereiding van een longoperatie is de volledige rookstop. Dit kan georganiseerd worden via de huisarts of via de tabacoloog. Daarnaast kan een juiste ademhalingstechniek de genezing bevorderen. Vele patiënten hebben een slechte ademhalingstechniek. De ademhalingskine begint dan ook best voor de operatie. Na de operatie voorkomt de ademhalingskine verwikkelingen zoals longontsteking. De geleerde ademhalingsoefeningen worden ook thuis verdergezet, en zijn dan een onderdeel van de revalidatie.
Tab 4
Het voordeel van een fistel ten opzichte van een getunnelde catheter is dat er duidelijk minder infecties zijn, minder sepsis (bloedinfecties), geen risico op centraal veneuze stenosen (vernauwingen in de grote aders in de borstkas) . Tevens heb je geen storende catheter en kan je met een fistel perfect douchen en baden.
Aan uw fistelarm mogen geen invasieve ingrepen gebeuren: geen bloednames, geen infuus, geen bloeddrukmetingen. Dit om de fistel te beschermen en valse resultaten te vermijden.
Een fistel dient meestal een 6-tal weken te rijpen alvorens deze kan gebruikt worden. Wel zou het kunnen dat er een heringreep dient te gebeuren om de werking van de fistel te verbeteren.
Je kan de opgezette ader duidelijk zien en voelen thrillen. Dit is het bedoelde resultaat om een vlotte dialyse mogelijk te maken.